luni, 28 septembrie 2015

Ignifugarea, solutia impotriva incendiilor

Pentru ca in Romania in ultimii doi ani numarul de incendii s-a dublat, solutia cea mai buna pentru a preveni o tragedie este ignifugarea.

Ce este ignifugarea?


Ignifugarea insemna tratarea unui material cu substante speciale, astfel incat  sa ii confere o rezistenta mult mai mare la foc.  Ignifugarea nu face materialul tratat complet imun la foc.

Materialul tratat se comporta mult mai bine la foc, viteza de aprindere fiind mult mai lenta, iar in acelasi timp sursa incendiului izolata. Un detaliu crucial, care reuseste sa castige timpul necesar pentru stingerea unui potential incendiu.

Cel mai des se efectueaza procedura de ignifugare lemn deoarece lemnul este un material organic cu un grad foarte mare de inflamabilitate. Inainte de ignifugare este indicat tratamentul lemnului impotriva cariilor si impotriva aparitiei mucegaiului.
Odata aplicat acest tratament, rezultatele ignifugarii vor fi unele mult mai bune, si de durata.

De toate aceste lucruri se ocupa firmele autorizate de ignifugare, acestea executa atat lucrari de tratare a lemnului cat si ignifugarea propriu zisa.
Chiar daca ignifugam un anumit spatiu este important de stiut ca nu trebuie sa excludem si alte masuri de protectie anti foc.
Aceste masuri constau in: instalarea unor mijloace de prima interventie, achizitionarea de instalatii de stins incendiul si nu in ultimul rand montarea unor instalatii de semnalizare.

Prin ce metode se aplica acest tratament?
Metodele de ignifugare pot fi:
      -Prin scufundare (imersie) – tratamentul se face in profunzimea materialului
      -Prin pulverizare (pensulare) – tratamentul se face la suprafata materialului

Pentru rezultate cat mai bune si de durata, este recomandat ca lucrarea sa fie executata de un personal autorizat, o firma specializata de ignifugare. In acelasi timp, ignifugarea trebuie intretinuta de-a lungul timpului.

Unde este recomandat sa fie facuta ignifugarea?
      -In cazul constructiilor noi, se efectueaza operatiunea de ignifugare a sarpantei. Sarpanta adica scheletul pe care este construit acoperisul unei case. Aceasta sarpanta de obicei este alcatuita din piese de lemn.
      -La case, gradinite, tavane, scari interioare
      -Constructii provizorii (magazii, depozite)
      -La momentul expirari perioadei de garantie a lucrarii de ignifugare anterioare
      -La solicitarea proprietarilor
O ignifugare facuta corect aduce multe avantaje, cum ar fi:
1.      Posibilitatea reducerii costurilor incheierii unei polite de asigurari.
2.      Poate reduce costurile unei constructii. Astfel spatiul ignifugat este protejat fara a se apela la solutii costisitoare impotriva focului.
3.      Limitarea unui potential incendiu la focarul initial, si impiedicarea extinderii acestuia.
4.      Si nu in ultimul rand, asigura confortul psihic al persoanei beneficiare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu