miercuri, 8 iulie 2015

Ce este de facut atunci cand instrainati un calculator second hand

Sa presupunem ca aveti un calculator second hand de care doriti sa scapati : vreti sa il dati altcuiva, sa il donati in scopuri caritabile, ca un prieten sa se bucure de el pentru cateva luni inainte de a se defecta, poate chiar sa il vindeti. Orice ati decide, va puteti confrunta cu o mare intrebare. Ce fel de masuri trebuie sa luati pentru a va asigura ca datele dumneavoastra nu vor fi utilizate de catre noii proprietari? Acest articol va va invata despre diferitele metode concepute pentru a asigura ca datele dumneavoastra private nu vor cadea in maini gresite atunci cand va debarasati de hardware-ul pe care le-ati stocat anterior.

Exista mai multe scenarii pe care aveti nevoie sa le luati in considerare. Acestea vor determina ce fel de actiune este necesara din partea dumneavoastra, atunci cand renuntati la calculatoarele vechi. Pentru cei interesati de calculatoare la mana a doua s-a lansat site-ul calculatoare-second-hand.biz care are foarte multe oferte accesibile.

Calculator fara hard-disk
Acesta este cel mai simplu scenariu. Renuntati la o gramada de metale functionale si plastic. Hard disk-ul ramane in posesia dumneavoastra, ceea ce inseamna ca nu exista date de identificare personale ramase in aceasta cutie, cu exceptia, poate, a resturilor alimentare. Nu aveti nici un motiv sa va ingrijorati.

Calculator cu hard-disk gol / formatat 
Marea intrebare este - este acesta un hard-disk nou sau nu? Daca acest lucru este un hard disk nou si nu a folosit niciodata inainte, se aplica aceleasi reguli ca si in cazul de mai sus. Cu toate acestea, daca reutilizati un hard disk, sunt necesare unele precautii. Faptul ca disk-ul a fost formatat pentru a aparea nou si curat nu inseamna ca datele de baza nu sunt accesibile.

Operatiunea de stergere a datelor de pe disc este un proces complicat. Datele reale, secventele de zero-uri si de unu sunt rareori complet sterse, pentru ca aceasta este o operatie lenta si costisitoare. Este mult mai simplu de a permite sistemului de operare sa stie ca anumite blocuri de date nu mai sunt in folosinta si se poate scrie peste ele. Pentru toate scopurile practice, datele raman acolo, doar ca sunt invizibile de sistemul de fisiere. Un utilizator de specialitate ar putea accesa cu usurinta datele, ar putea expune informatii private la care v-ati gandit ca sunt in siguranta sau ati crezut ca sunt pastrate in siguranta.

Poate presupuneti chiar ca formatarea discului ar face datele inaccesibile. Sau puteti opta chiar si pentru stergerea partitiilor de date. In ambele cazuri, stergerea este o operatiune rapida, operatie aproape simbolica, cu indicatori catre structurile logice care definesc ca stocarea datelor sa fie eliminata, fara a atinge efectiv datele.

Singurul mod in care sunteti sigur ca datele dumneavoastra vechi nu vor fi accesibile niciodata este sa efectuati o formatare de nivel scazut, ceea ce este un proces lent de stergere a fiecarui octet de date de pe disc si care poate dura mai multe ore pentru a se finaliza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu